Een stukje echt Amsterdam

Naast de Nieuwe Kerk op de Dam brengt Benny Volkens al ruim vierentwintig jaar met zijn ‘buikorgeltje’ gezellige orgelmuziek ten gehore. Iedere dag, in de zomer én in de winter, staat Benny op zijn vaste plek en hoort net zo bij het Amsterdamse straatbeeld als de mooie grachten.

“Ik ben zelf een stukje Amsterdam, zeggen ze!” Lacht Benny. “Mijn vader stond hier vroeger ook al. Vanaf 1948 tot 1980 verdiende hij hier de kost met muziek. Na schooltijd ging ik vaak met hem mee. Ik heb een tijd ander werk gehad, maar toen ik blind werd was dat moeilijker. Ik kon nog wel werken als telefonist, maar omdat ik de deur en de camerabeelden niet in de gaten kon houden, moest ik stoppen. Ze vertelden me dat ik arbeidsongeschikt was en de bijstand in moest. Dat wilde ik natuurlijk niet! Daarom heb ik mijn orgeltje opgepakt.

Ik sta hier iedere dag vijf of zes uur naast de Nieuwe Kerk op de Dam. Alleen als het regent ben ik er niet. Ik verdien niet veel; het is teveel om dood te gaan maar te weinig om van te leven. Dit ‘orgeltje’ is speciaal voor mij gemaakt. Het is een houten kastje en geen echt orgeltje. Er zit namelijk een cassettespeler in. Ik kan hier natuurlijk niet met een echt orgel gaan staan. Die zijn groot en iedereen stoot daar maar tegen aan. Verder zou ik die ook niet mee kunnen nemen in de tram.

Ik draai altijd orgelmuziek. Thuis heb ik ongeveer dertig cd’s die ik kopieer op cassettebandjes. Een cd-speler is net te groot voor het kastje. Dat is natuurlijk best wel lastig want een cassettespeler kun je tegenwoordig nergens meer kopen. Een tijdje geleden heb ik daarom twee cassettespelers van Omroep Noord Holland gehad. De lege cassettebandjes krijg ik meestal van mensen die mij van hier kennen.

Het soort mensen wat hier langs loopt is in de jaren dat ik hier sta veranderd; ze zijn verhard. Mensen hebben meer overlast van straatmuzikanten. Ik ga hier expres achter het orgel van de kerk staan zodat niemand er last van heeft. In al die jaren dat ik hier sta heeft niemand klachten over mij. Andere straatmuzikanten gaan soms in vensterbanken zitten of zelfs in deuropeningen staan. Dat vinden ondernemers natuurlijk niet leuk. Ook de grote draaiorgels hebben het moeilijk om goede plekken te vinden. Ze mogen nergens langer dan twintig minuten blijven spelen, dan moeten ze weer verder.

Anderhalf jaar geleden ben ik gearresteerd door de politie. Ik moest mee naar het bureau en kreeg twee bekeuringen van bij elkaar 272 euro. Op het stukje waar ik altijd sta mag eigenlijk geen muziek gemaakt worden omdat het te dicht is bij het paleis. Ook had ik geen vergunning om de hele dag op dezelfde plek te staan. Ze haalden me op met vier politie agenten. Ik werd gefouilleerd en ze hielden me twee uur vast. Ik had gewoon mijn legitimatie bij me en ze hadden dus gewoon ter plekke de bekeuringen kunnen uitschrijven. Onder druk van de staddeelraad heeft de politie uiteindelijk excuses aangeboden. Twee van de vier agenten bleken stagiaires te zijn. Om hen te leren hoe het er allemaal aan toe gaat werden ik en een aantal daklozen van de straat geplukt en naar het bureau gebracht. Om niet corrupt over te komen konden ze mij niet laten staan. Ze hadden nog nooit klachten over mij gehad, maar ik had geen vergunning. Ondernemers uit de buurt en zelfs uit Almere boden aan om mijn bekeuringen te betalen. Ook Jörgen Raymann en Gerard Joling kwamen voor mij op. De politie trok de bekeuringen gelukkig in.

Er zijn altijd wel mensen die even bij mij langs komen. Zoals bijvoorbeeld de man die op het carillon speelt van de Westertoren. Op dinsdag geeft hij eerst een concert in de Westertoren, en daarna  op het carillon van de Oude Kerk. Na afloop komt hij altijd even langs en zegt dan: ‘Goede middag collega!’ En dan geeft hij me wat. Verder zijn er ook veel ouders met kinderen die mij dan centje mogen geven. Ik ontmoet veel mensen.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s