Op pad met de gemeenteraad

De gemeenteraadsleden worden regelmatig op studiedag gestuurd. Afgelopen vrijdag vond de eerste studiedag met de nieuwe raad plaats. De raadsleden konden kiezen uit vier programma’s, gekoppeld aan verschillende thema’s. De thema’s waren economie, wonen, sociaal en veiligheid. Zowel wonen als economie vallen in mijn portefeuilles. Aangezien twee collega’s graag de honneurs bij economie waarnamen, ging ik mee met het programma over wonen.

Veiligheidsexpo PIT

Om 9u verzamelden we bij de nieuwe veiligheidsexpo PIT in het centrum van Almere. PIT is ontstaan uit een fusie van het Nederlands Politiemuseum en het Nationaal Brandweermuseum. Naast schitterende oude brandweer- en politiewagens biedt PIT jong en oud op een interactieve manier te ontdekken wat er bij veiligheid komt kijken. Deze expo opende op 12 april jongstleden, maar tot nu toe was ik nog niet in de gelegenheid geweest om langs te gaan. Tijdens de koffie hadden we uitzicht op de mooie historische wagens uit de collectie. Ik kom graag nog een keer terug om alles op mijn gemak te bekijken.

Na de koffie en een openingswoord gingen de vier groepen uiteen. Mijn groepje werd naar een wachtende bus begeleid. Ons programma ging van start in Almere Haven. Als Buitenaar ben ik niet heel bekend in Almere Haven. Natuurlijk ken ik het winkelcentrum en ben ik weleens verdwaald in een van de bloemkoolwijken als ik iemand moest ophalen, maar veel meer ken ik niet van dit stadsdeel. Extra leuk dus om deze kans te krijgen!

Door de ogen van woningbouwcoöperaties

We werden in Almere Haven in de Hulk opgewacht door vertegenwoordigers van de woningbouwverenigingen De Alliantie, De Goede Stede en Ymere. De Hulk is een van de oudste gebouwen van AlmerIMG_5806[1]e en onlangs van kantoorpand omgebouwd tot woonruimte. Bij aankomst was ik enigszins opgelucht dat het geen felgroen gebouw betrof; de ‘hulk’ is de naam van een historisch vrachtschip waar de vorm van het gebouw schijnbaar aan doet denken. Het heeft dus niets met het groene monster te maken.

 

Na een bakje koffie met verse aardbeien en korte introductie tussen de witte slingers met duifjes en hartjes (na ons werd er een bruiloft in de ruimte gevierd), stapten we op de fiets. Per buurt werden we gewezen op de verschillende problemen waar de woningbouwverenigingen tegen aan lopen. De problemen zijn divers en de oplossingen moeten dat dus ook zijn. Oplossingen die er overigens nog niet allemaal zijn. Wie pakt bijvoorbeeld de hulpvraIMG_5810[1]ag van de participatiemaatschappij op in de buurten waar ouderen gecentreerd wonen in seniorenwoningen? Wat voor huizen bouw je op een stukje grond dat vrijkomt in de wijk om de doorstroom te bevorderen? Hoe kun je de kwaliteit van de oudste huizen in Almere bewaken en waarnodig bevorderen? En nog veel meer.

 

Inloopatelier Jan Steen

Na deze toer kwamen we terug bij de Hulk. Onderin de Hulk verhuurt de Alliantie een ruimte aan inloopatelier Jan Steen. Dit is een buurtontmoetingscentrum waar zeven dagen per week de koffie klaar staat. Iedereen kan binnenlopen voor gezelligheid, een gesprek, verschillende activiteiten. Daarnaast wordt er iedere dag een warme lunch geserveerd waar voor €2.50 aangeschoven kan worden. De lunches worden vers bereid en verschillen iedere dag. Ons werd een heerlijke Afghaanse lunch aangeboden. Een fantastisch concept, gedragen door vrijwilligers. Tijdens de gesprekken gedurende de maaltijd raakte ik steeds meer onder de indruk. Onze stad kan meer van dit soort organisaties gebruiken.

Met bewoners op pad door de Hoekwierde

Na de lunch voegden de groepen zich weer samen en gingen we met bewoners op pad. Een mooie aansluiting op het ochtendprogramma. Allereerst werden we door Paul Weber rondgeleid door de Hoekwierde. De Hoekwierde is een buurt binnen de wijk De Wierden in Almere Haven. ’s Ochtends waren we al door deze buurt gefietst en opvallend is het vele groen in deze buurt. Natuurlijk is Almere op veel plekken erg groen, maar hier hangen bijvoorbeeld om de lantaarnpalen mooie bloembakken en staat een mooi kunstwerk. Tijdens zijn rondleiding lichte de heer Weber een interessant concept toe; in de Hoekwierde wordt namelijk sinds 2010 geëxperimenteerd zelfbeheer. In samenwerking met Stadsbeheer is gezocht naar een vorm waarin bewoners zelf het initiatief voor beheer van de openbare ruimte willen nemen.

IMG_5825[1]

Bustoer door Filmwijk

De volgende organisatie die aan het woord kwam was Stichting Platfom Filmwijk. Dit is een bewonersbelangenorganisatie die tot doel heeft het woon- en leefklimaat in de wijk Filmwijk te bevorderen en in stand te houden. Naast het organiseren van diverse activiteiten en thema-avonden, inventariseren zij de behoeftes en wensen van de bewoners van Flimwijk, onderhouden contact met de gemeente en brengen zelfs meerdere malen per jaar hun eigen krant uit. Kortom, erg enthousiaste en actieve mensen met een hart voor hun buurt. Zeer interessant om deze buurt door hun ogen te bekijken.

Interessant en leerzaam

Aan het einde van bustoer door Filmwijk werden we weer bij het Stadhuis afgezet. Natuurlijk was er nog de mogelijkheid om met elkaar een drankje te drinken. Ik was echter kapot moe van alle indrukken en gesprekken van de dag en ben direct naar huis gegaan. Het was zeer leerzaam en leuk. Dergelijke dagen zijn echter ook zeer intensief. Naast het beter leren kennen van de stad, zijn deze dagen ook zeer goed voor de onderlinge verhoudingen in de raad. Ik kijk uit naar het volgende werkbezoek en de volgende studiedag.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s