Een duik in het raadswerk

Mijn grootste avontuur als raadslid is tot nu toe de vaststelling van het bestemmingsplan van Almere Centrum. Ik kan me voorstellen dat dit niet heel spannend klinkt. Vooral niet als ik erbij vertel dat er bij dit onderwerp ruim 1500 pagina’s moeilijke zinnen horen. En het is nog niet eens helemaal vastgesteld, we zitten er nog middenin!

Stukken ontvangen wij op vrijdag voor de vergadering van de volgende donderdag. Dit is niet heel veel tijd, maar ik hou mijzelf voor dat dit soort moeilijke documenten in de loop van mijn tijd als raadslid steeds gemakkelijker leesbaar worden. Omdat ik besefte dat ik, vooral als de beginner die ik ben, uit al deze tekst nooit alle pijnpunten zou kunnen halen, benaderde ik zoveel mogelijk betrokken ondernemers. Achteraf gezien de beste stap die ik had kunnen zetten.

Tot mijn grote verbazing hadden de betrokken inwoners en ondernemers van Almere Centrum de vergaderstukken ook pas op vrijdag ontvangen. Zoals u misschien weet kunnen inwoners van Almere inspreken op de gemeenteraadsvergadering. Dit kan alleen op de eerste vergadering die over dit onderwerp gaat en aan het begin van de vergadering. Iedere inspreker krijgt vijf minuten de tijd. Vervolgens kunnen de raadsleden de informatie van deze insprekers meenemen in hun inbreng en de wethouder er bijvoorbeeld vragen over stellen. In zes dagen, waarvan slechts drie en een halve werkdag, konden zij de stukken doorlezen, juridisch advies inwinnen en een presentatie voorbereiden, naast hun gewone dagelijkse werk. Kortom, een bijna onmogelijke taak. Aangezien inwoners enkel op de eerste vergadering mogen inspreken ook zeer vervelend voor de toegankelijkheid van de Almeerse democratie. Op ons voorstel, maar in samenwerking met de SP, de PVV, Leefbaar, GroenLinks, het CDA en AP/OPA hebben we de vergadering twee weken uitgesteld. Het proces van het zoeken van een meerderheid en het overtuigen van de voorzitter van de vergadering was erg interessant.

Natuurlijk was dit pas het begin. Toen kwam de inhoud. Met dit bestemmingsplan is nadrukkelijk geprobeerd meer vrijheid te creëren voor de ondernemers. Dit zorgt soms echter voor moeilijke situaties.

Een van die situaties heeft te maken met de Grote Markt. In het bestemmingsplan wordt een deel van de huidige horeca toegestaan om van middelzware horeca (denk aan cafés en dergelijke) te veranderen naar zware horeca (discotheken). In verband met de extra geluidshinder die zo’n verandering met zich mee brengt, zou het niet meer mogelijk zijn dat er mensen boven die horecagelegenheden wonen. Voor de mensen die er al wonen treedt er een overgangsregeling in werking. Uit de gesprekken met de betrokken ondernemers werd mij duidelijk dat de ondernemers momenteel geen plannen hebben om hun tent van middelzware horeca om te zetten naar zware horeca. Het initiatief voor deze wijziging komt dus vanuit de gemeente, om de ondernemers proactief te faciliteren. Het lijkt daarom onnodig en voorbarig om het wonen op de Grote Markt alvast te verbieden. Samen met de ambtenaren heb ik daarom een voorstel voorbereid om voor deze panden een apart bestemmingsplan(netje) te maken. In dit nieuwe plan moet er goed gekeken worden naar de situatie zoals hij nu is. Denk hierbij aan het soort horeca wat er nu zit, maar ook aan de isolatie/geluidshinder in het gebouw. Als er middelzware horeca in het gebouw is (zoals bijvoorbeeld Le Baron) en de isolatie en dergelijke voldoende is, mag er gewoon worden gewoond. In dit nieuwe bestemmingsplan krijgt de wethouder, als het aan ons ligt, wel de mogelijkheid om in te springen op nieuwe ontwikkelingen: als de ondernemer zelf aanvraagt om te veranderen naar zware horeca, moet dat kunnen zonder dat het hele proces weer door de gemeenteraad moet. Mogelijk vervalt dan alsnog de woonfunctie boven die horecagelegenheid, maar dan in overleg met de betrokkenen.

Een andere kwestie in het nieuwe bestemmingsplan is van invloed op het Deventerpad. Het Deventerpad, zo is mij verteld, was het allereerste horecastraatje in Almere Centrum. Vroeger was dit dé straat om naar toe te gaan voor een avondje stappen. Met de komst van de Grote Markt is het rustiger geworden in deze ooit zo levendige straat. Op het Deventerpad zitten nog wel drie kroegen die officieel al dertig jaar ‘middelzware’ horeca zijn, maar in het oude bestemmingsplan staan als ‘lichte’ horeca. Boven deze kroegen wonen mensen en deze mensen hebben last van het geluid van deze kroegen. Ze zijn namelijk niet voldoende geïsoleerd. Een lastige situatie die al jaren sleept.  In de gesprekken bleek dat de ondernemers graag mee willen werken aan een oplossing, maar moeite hebben met het contact met hun verhuurder. Daarom vroegen wij aan de wethouder of hij bereid was om te gaan praten met de betrokken partijen en te zoeken naar een oplossing. De wethouder heeft dit toegezegd. Om de betrokken partijen en de wethouder de ruimte te bieden dienen we een motie in waarin we vragen om de handhaving uit te stellen tot de betrokken partijen een oplossing hebben bedacht en uitgewerkt, met een maximum van uitstel van handhaving van twee jaar. We hopen dat deze situatie nu eindelijk goed geregeld wordt.

Volgende week donderdag staat het bestemmingsplan op de agenda en weten we of onze voorstellen het halen. Zeer spannend. En ook zeer leuk. Dit hele traject is voor mij een schoolvoorbeeld waarom het zo belangrijk is om dit soort onderwerpen mét de stad op te pakken. Aarzel ook niet om contact met ons op te nemen als u ergens tegen aan loopt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s