Suggesties economische agenda

De gemeenteraad wacht met smart op de strategische economische agenda van wethouder Mark Pol. Deze agenda wordt de basis van het economische beleid van Almere. Een erg belangrijk stuk dus.

Het college is inmiddels een jaar aan het werk, en het wordt dus onderhand ook tijd dat de wethouder laat weten waar hij naar toe wil op economisch gebied. Het duurt echter zo lang omdat de wethouder graag met zo veel mogelijk ondernemers en andere betrokken in de stad spreekt voordat hij de nota door zijn ambtenaren laat schrijven. Dit principe is natuurlijk zeer prijzenswaardig, maar kost veel tijd. Ook de gemeenteraadsleden kregen de kans om hun inbreng te leveren. Op donderdag 9 april vroeg de wethouder aan de raad wat zij graag in de strategie willen terug zien.

Als een wethouder vraagt om input, is dit natuurlijk een open deur om het verkiezingsprogramma voor te lezen. Een aantal raadsleden aan tafel leken echter overvallen door deze vraag. Opmerkingen als ‘ik heb toch geen hele plannen klaar liggen’ en ‘misschien moet u eerst met meer inhoud komen voor u naar ons terugkomt’ passeerden de tafel.

Economie is voor D66 een zeer belangrijke portefeuille en daarom werken we dan ook met z’n drieën samen op dit onderwerp; Rob van de Kamp, Gavin Vegersteen en ondergetekende. Wij hebben deze ronde aangegrepen om belangrijke punten uit ons verkiezingsprogramma bij de wethouder neer te leggen. Hier kort de belangrijkste punten die we mee hebben gegeven:

  1. Formuleer een duidelijke stip aan de horizon ofwel strategische ambitie. Het waartoe dat een kapstok vormt voor het wat en het hoe. Niet louter kwantitatieve targets maar om de doelstelling als stad.
  2. Kies expliciet een lading voor het merk ‘Almere’. Een heldere ambitie zegt iets over je profiel als stad, je “merk”.
  3. Aandacht voor revolverend-fonds-constructies bij ontwikkelprogramma’s
  4. Maatwerk in gemeentelijke dienstverlening/ondersteuning zzp’ers
  5. Een sterk klantaccountmanagement, waarbij de accountmanager intern mandaat heeft
  6. Geen nodeloze bureaucratie: – standaardvergunningenmoeten snel en eenvoudig kunnen worden afgegeven   -start met een experiment met een zogenaamde regel-arme zone.
  7. Kies waar mogelijk voor een integrale aanpak waarbij en laaggeschoolden verenigt worden in een keten van activiteiten. Zoals bijvoorbeeld een grondstoffenrotonde.

Wij zijn zeer benieuwd wat we terug zullen zien in de uiteindelijke strategische agenda van de wethouder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s