Schaf onnodige sekseregistratie af

Op diverse gemeentelijke formulieren wordt onnodig gevraagd naar het geslacht. “Wat D66 betreft is het niet goed als de gemeente mensen in een hokje plaatst,” zegt D66 raadslid Martine van Bemmel. “Iedereen moet zichtbaar zichzelf moet kunnen zijn zonder dat de gemeente drempels opwerpt of ongemakkelijke situaties creëert.”

De Tweede Kamer heeft op 1 juli jongstleden aangegeven af te willen van man/vrouw sekseregistratie waar dit overbodig is door in te stemmen met een motie van D66. Op de gemeentelijke site van Almere wordt echter op diverse plaatsen gevraagd naar het geslacht terwijl dit geen nut heeft voor de kwestie. Van Bemmel: “De vraag bent u een man of een vrouw wordt vaak uit automatisme gesteld zonder dat dit enig nut heeft. Wat D66 betreft komt hier snel een einde aan.” D66 heeft schriftelijke vragen gesteld.

Minder regels en bureaucratie
Het is in steeds meer landen mogelijk om sekseregistratie achterwege te laten. D66 wil ook in Nederland minder regels en bureaucratie op dit vlak. Een belangrijk gedeelte hiervan moet op landelijk niveau aangepakt worden, maar een ander deel kan de gemeente doen. Van Bemmel: “Het is voor de gemeente een kleine moeite om dit aan te passen. Het kan echter voor transgenders en mensen met een intersekse-conditie of DSD een groot verschil maken.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s