Afvalstoffenheffing afhankelijk van restafval per persoon

D66 wil dat de hoogte van de afvalstoffenheffing afhankelijk wordt van de hoeveelheid restafval die mensen aanleveren. D66 raadslid Martine van Bemmel zegt: “Dit stimuleert mensen om het afval goed te scheiden en is gewoon veel eerlijker.” Van Bemmel heeft schriftelijke vragen ingediend.

De gemeente maakte onlangs bekend dat er stukken minder afval gescheiden wordt dan van te voren werd verwacht. Hierdoor heeft de gemeente een tekort van vijfhonderdduizend euro op de huidige begroting. Van Bemmel: “Als het nu niet lukt om de mensen te stimuleren om hun afval te scheiden, moeten we misschien kiezen voor een andere methode. Wat D66 betreft belonen we de mensen die hun afval goed scheiden en betalen de mensen die veel restafval inleveren daar zelf voor.”

Maakt het afval winst?

De gemeente werkt sinds 2010 onder de titel ‘Uw afval maakt winst’ en wekt de suggestie dat de Almeerders minder hoeven te betalen als het afval goed gescheiden wordt. Van Bemmel: “Na wat onderzoek blijkt dat Almere een van de duurste gemeentes is qua afvalstoffenheffing, terwijl sommige goedkopere gemeenten veel minder doen aan afvalscheiding. Ik kan dit niet uitleggen. Ik hoor graag van het college hoe dit kan”

Eenpersoonshuishoudens nu in verhouding duur uit

Ieder Almeers huishouden betaalt momenteel €311.55 per jaar, ongeacht of het huishouden uit een of vijf personen bestaat. Het is echter voor de hand liggend dat één persoon een stuk minder afval heeft dan vijf personen. Wat D66 betreft is het niet eerlijk dat deze mensen onevenredig worden belast door de gemeente. Van Bemmel: “In verhouding heeft iemand die in zijn eentje woont al hogere kosten. Laten we daar als gemeente niet nog een schepje bovenop doen.”

Eén gedachte over “Afvalstoffenheffing afhankelijk van restafval per persoon”

  1. Beste Martine,
    De kosten voor het ophalen van afval zijn per huishouden niet zo veel verschillend. Elke week worden er één of twee bakken geleegd. De inhoud van die bakken zijn voor huishoudens met verschillende aantallen personen niet gelijk. Een vijfpersoons huishouden zal meer restafval produceren. Maar ook meer GFT, plastic/blik en papier grondstoffen. Ik sluit niet uit dat de hogere opbrengsten van de grondstoffen de hogere kosten van de verwerking van het restafval meer dan goed maken. Jouw betoog dat een éénpersoons huishouden teveel betaald gaat in dat geval niet op.
    Het lijkt mij ter onderbouwing van jouw idee goed als je de kosten en opbrengsten van de verschillende afval/grondstoffenstromen inzichtelijk maakt.
    Dat afval en grondstoffen niet door ieder huishouden goed gescheiden worden is een totaal ander probleem dat je niet oplost door de heffing afhankelijk te maken van het aantal personen per huishouden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s