Almere stopt met onnodige sekseregistratie

Almere past gemeentelijke formulieren waarop onnodig wordt gevraagd of iemand een man of een vrouw is op korte termijn aan. Dit belooft het college naar aanleiding van vragen van D66 Almere.

“Ik ben blij dat de gemeente dit belangrijke onderwerp oppakt,’ zegt D66-raadslid Martine van Bemmel. “Je moet jezelf kunnen zijn zonder dat de gemeente vraagt jezelf in een hokje te plaatsen. Voor bijvoorbeeld transgenders en mensen met een intersekse-conditie of DSD kan deze kleine wijziging een groot verschil maken.” Van Bemmel stelde vorige maand schriftelijke vragen over dit onderwerp.

Sekseregistratie vaker gewoonte dan nuttig

Het is in steeds meer landen mogelijk om sekseregistratie achterwege te laten. D66 wil ook in Nederland minder regels en bureaucratie op dit vlak. Een belangrijk gedeelte hiervan moet op landelijk niveau aangepakt worden, maar een ander deel kan de gemeente doen. Zoals bijvoorbeeld het stoppen met onnodig vragen van sekseregistratie. Van Bemmel: “Dit is een mooie stap in de goede richting. De vraag ‘bent u een man of een vrouw’ wordt vaak uit automatisme gesteld zonder dat dit enig nut heeft. Dit is nu hopelijk snel verleden tijd.”

De beantwoording van de schriftelijke vragen vindt u hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s