D66 wil hindernormen laagfrequent geluid

D66 wil dat Almere de minister van Infrastructuur en Milieu aanspoort om met een landelijke normering voor laagfrequent geluid te komen.

“Steeds meer mensen hebben last van laagfrequent geluid,” zegt D66-raadslid Martine van Bemmel. “Dit is een soort zoemend, brommend of dreunend geluid. Mensen kunnen hier enorme last hebben, soms zo erg dat ze er lichamelijke klachten van krijgen. Momenteel is dit soort geluid echter niet opgenomen in de regels omtrent geluidshinder, waardoor het wettelijk niet erkend wordt en gemeenten nauwelijks kunnen ingrijpen als er klachten over binnen komen. Almere moet daarom druk zetten op de minister om met nieuwe regelgeving te komen.”

Almere moet signaal aan minister af geven

D66 en het CDA hebben onlangs vragen gesteld over hoe Almere omgaat met klachten over laagfrequent geluid.  Uit de beantwoording blijkt dat de gemeente nauwelijks middelen heeft  om in te grijpen. Daarom kijkt de gemeente momenteel naar mogelijkheden om de minister te vragen de regelgeving aan te passen en heef beloofd aan het eind van het jaar met een voorstel te komen. Van Bemmel: “Wat mij betreft hoeft dit niet zo lang te duren; de gemeente Nijmegen heeft in februari samen met de GGD Zuid-Gelderland een brandbrief gestuurd naar de minister om haar aan te sporen een normering voor laagfrequent geluid op te nemen in de regelgeving over geluidshinder. Het lijkt mij goed als Almere dit signaal van Nijmegen onderstreept en de druk op de minister zo opvoert.”

Tijd voor actie

Van Bemmel: “Het aantal mensen dat last heeft van laagfrequent geluid neemt volgens onderzoek toe. Naar schatting neemt twee en een half procent van de bevolking laagfrequent geluid zodanig waar dat het niet te negeren valt, schade toebrengt aan lichaam en geest en de gehinderde maatschappelijk ontregelt. Deze groep mensen kunnen we niet in de kou laten staan. Het wordt tijd dat de minister actie onderneemt.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s