Eerlijkere afvalstoffenheffing in 2017

De gemeenteraad heeft gisteravond ingestemd met een verzoek van D66, het CDA en de SP om voor de volgende begroting in gesprek te gaan over een eerlijkere afvalstoffenheffing.

“Momenteel betaalt ieder huishouden een zelfde bedrag aan afvalstoffenheffing, ongeacht de grote van het gezin of het scheidingsgedrag,” zegt D66-raadslid Martine van Bemmel. “De raad heeft nu gevraagd aan de wethouder om het gesprek aan te gaan over een eerlijker systeem.” De wethouder heeft tot aan de begroting volgend jaar om dit te doen, zodat het bij het vaststellen van de tarieven voor 2017 anders kan.

Ook ingebracht tijdens motiemarkt door inwoner

Inwoners van Almere konden vorige week hun ideeën pitchen bij de gemeenteraadsleden tijdens een zogenaamde motiemarkt. Van Bemmel: “Mensen ervaren het huidige systeem als onrechtvaardig. Almere is een van de weinige gemeenten waar gewerkt wordt met één vast bedrag. Ik was dan ook niet verbaasd dat dit tijdens de motiemarkt door een inwoner werd ingebracht. Het was leuk om haar te kunnen melden dat de motie al klaar lag.”

Eenpersoonshuishoudens nu in verhouding duur uit

Ieder Almeers huishouden betaalt momenteel €311.55 per jaar, ongeacht of het huishouden uit een of vijf personen bestaat. Het is echter voor de hand liggend dat één persoon een stuk minder afval heeft dan vijf personen. Wat D66 betreft is het niet eerlijk dat deze mensen onevenredig worden belast door de gemeente. Van Bemmel: “In verhouding heeft iemand die in zijn eentje woont al hogere kosten. Laten we daar als gemeente niet nog een schepje bovenop doen.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s