D66 neemt initiatief voor eerlijkere afvalstoffenheffing

“De afvalstoffenheffing kan eerlijker en gebruikt worden om mensen te stimuleren om hun afval goed te scheiden,” zegt D66-raadslid Martine van Bemmel. “De gemeentelijke organisatie lijkt dit echter niet op korte termijn aan te willen pakken. Daarom schrijf ik nu zelf een voorstel.” 

D66 wil dat er een eerlijkere afvalstoffenheffing komt voor huishoudens in Almere. Momenteel betaalt ieder huishouden hetzelfde tarief, ongeacht de hoeveelheid afval die iemand aanlevert en of het afval goed wordt gescheiden. “Regelmatig vragen mensen mij waarom het nodig is om al die afvalbakken in de tuin te hebben staan en de gemeente gele en rode kaarten uitdeelt,” legt Van Bemmel uit. “Ik antwoordde vaak dat dit goed voor het milieu én de eigen portemonnee is; het verwerken van restafval is kost meer dan dat van gescheiden grondstoffen. Nu de afvalstoffenheffing echter weer omhoog is gegaan kan ik dat niet uitleggen aan mensen die bewust met hun afval bezig zijn en goed scheiden. Onze afvalstoffenheffing is een van de hoogste in het land.”

Eenpersoonshuishoudens nu in verhouding duur uit

Ieder Almeers huishouden betaalt momenteel €318,65 per jaar, ongeacht of het huishouden uit een of vijf personen bestaat. Het is echter voor de hand liggend dat één persoon een stuk minder afval heeft dan vijf personen. Wat D66 betreft is het niet eerlijk dat deze mensen onevenredig worden belast door de gemeente. Van Bemmel: “In verhouding heeft iemand die in zijn eentje woont al hogere kosten. Laten we kijken naar de echte hoeveelheid afval die wordt aangeleverd in plaats van de huidige oneerlijke manier.”

Denk mee over een eerlijkere afvalstoffenheffing

Van Bemmel: “Ik nodig iedereen van harte uit om mee te denken. Aarzel niet om contact met onze fractie op te nemen. Onlangs kreeg ik bijvoorbeeld al veel reacties van mensen dat een ander systeem mogelijk leidt tot meer afvaldumpingen. Dit is natuurlijk niet de bedoeling en neem ik zeker mee in het voorstel.”

Ambtelijke ondersteuning

D66 heeft ambtelijke ondersteuning gevraagd voor het schrijven van het voorstel. Dit houdt in dat ambtenaren met kennis van zaken D66 assisteren met het schrijven van het voorstel. Ook financieel zal het stuk beoordeeld worden voor het naar de gemeenteraad gaat. Van Bemmel: “Kortom, het is een flinke klus, maar als het lukt en het ook aangenomen wordt in de raad hebben we wel echt iets kunnen betekenen voor de stad.”

Als u wilt meedenken kunt u mailen naar D66@Almere.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s