D66 dient voorstel nieuw systeem afvalstoffenheffing in

D66 Almere heeft vandaag een voorstel ingediend over te stappen op een systeem waarbij mensen beloond worden als zij minder restafval aan te bieden. D66-raadslid Martine van Bemmel: “Dit systeem is niet alleen eerlijker, men betaalt voor de hoeveelheid afval die men daadwerkelijk inlevert, maar stimuleert mensen ook om hun afval beter te scheiden.”

Als de gemeenteraad het voorstel van D66 aanneemt, krijgt iedereen vanaf 2018 de mogelijkheid om  directe invloed op de hoogte van hun afvalstoffenheffing uit te oefenen. Van Bemmel: “Iedereen betaalt dan nog steeds hetzelfde bedrag als nu, maar als je minder vaak restafval aanbiedt, krijg je aan het eind van het jaar geld terug. Volgens eerste berekeningen kan dit al gauw vijfenveertig euro gemiddeld schelen per huishouden.”

Beter scheiden, minder vaak restafval aanbieden

“Mensen worden door de bonus gestimuleerd om hun afval beter te scheiden om zo minder vaak restafval aan te bieden,” legt Van Bemmel uit. “Uit onderzoek blijkt dat dit voor veel mensen een sterke motivatie is. Gemeenten in Nederland die al een vergelijkbaar systeem hebben scoren veel beter op het gebied van afval scheiden.” De gemeente moet flink betalen voor het verwerken van restafval. Zij krijgen echter geld voor afvalstromen als plastic, glas en papier, omdat die recyclet kunnen worden. Van Bemmel: “Met dit voorstel gaat de winst die ontstaat doordat mensen beter scheiden, alleen naar de mensen die zich er ook voor inzetten.”

Goede mogelijkheden om te scheiden noodzakelijk

Van Bemmel: “Momenteel kan nog niet iedereen zijn afval goed scheiden omdat er bijvoorbeeld bij flats geen aparte bak staat voor groen-afval. Als dit voorstel wordt aangenomen heeft de gemeente tot januari 2018 om dit in orde te brengen. Dit moet overigens sowieso gebeuren, de gemeente heeft namelijk al eerder als doelstelling aangenomen om de hoeveelheid restafval in 2020 terug te brengen naar vijftig kilo per persoon. Momenteel zitten we nog op honderdvijftig kilo..”. Het voorstel staat op 19 mei op de agenda van de gemeenteraad.

Lees hier het hele voorstel. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s