Kabinet steunt afvalplan van D66

Het kabinet stuurt vandaag een plan over de toekomst van de Nederlandse afvalverwerking naar de Tweede Kamer. Hierin staat dat ‘de beste resultaten tot norm verheft moeten worden’ en wordt onder andere naar ‘diftar’ verwezen. De plannen van het kabinet ondersteunen hiermee het plan van D66 dat voor de zomer is ingediend. 

Het kabinet wil dat Nederland in 2050 volledig draait op hergebruikte grondstoffen en dat al het afval verwerkt wordt tot bruikbare materialen. Om dit te bereiken moeten gemeenten overstappen op de systemen die tot nu toe de beste resultaten halen, zoals diftar. D66-raadslid Martine van Bemmel: “In andere gemeenten worden enorm goede resultaten gehaald met diftar. Laten we in Almere nou niet langer twijfelen en gewoon overstappen, voordat we door het Rijk worden gedwongen.”

Door diftar omgekeerd inzamelen mogelijk

Een ander succesvol systeem is omgekeerd inzamelen. Dat houdt in dat al het gescheiden afval bij huis wordt opgehaald, maar dat iedereen zijn restafval zelf moet wegbrengen. Van Bemmel: “Almere heeft al langer het doel om uiteindelijk op over te stappen op omgekeerd inzamelen. Op dit moment is dat nog niet haalbaar omdat er nog zoveel restafval is. Nu zouden er nog teveel containers geplaatst moeten worden om ervoor te zorgen dat mensen hun afval kwijt kunnen. Met diftar kunnen we de hoeveelheid restafval terugbrengen en komt omgekeerd inzamelen dichterbij!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s