D66 wil speed-pedelecs terug op fietspad

D66 Almere wil dat de minister gemeenten de ruimte geeft om zelf te bepalen hoe er omgegaan moet worden met speed-pedelecs. Deze snelle fietsen mogen sinds 1 juli jongstleden namelijk niet meer op het fietspad, maar zij zijn verbannen naar de rijbaan. Volgens D66 leidt dit in Almere tot gevaarlijke situaties.

Speed-pedelecs zijn elektrische fietsen die met trapondersteuning een snelheid kunnen halen van maximaal 45 kilometer per uur. Sinds 1 juli jongstleden mogen deze fietsen niet meer op het fietspad, maar moeten zij, net als bromfietsen, op de rijbaan rijden. D66-raadslid Martine van Bemmel: “Deze nieuwe regels zijn in Almere absoluut geen verbetering, maar leiden juist tot gevaarlijke situaties. Automobilisten zien het verschil niet tussen gewone fietsen en speed-pedelacs. Hierdoor kunnen zij de snelheid van de speed-pedelecs vaak niet goed inschatten wat leidt tot onder andere afsnijden en agressie in het verkeer. Bovendien zijn fietsers kwetsbaar in vergelijking met de andere weggebruikers en hebben zij geen remlichten of richtingaanwijzers.” D66 wil dat de gemeente aandringt bij de minister op ruimte voor gemeenten om maatwerk toe te passen en zo zelf te kunnen kiezen voor een gepaste manier om met speed-pedelecs om te gaan.

Geen prioriteit op handhaving

D66 wil dat er geen prioriteit wordt gegeven aan het handhaven van de regels omtrent speed-pedelecs als zij zich aan de maximumsnelheid houden van dertig kilometer per uur op fietspaden, zolang er gesproken wordt met de minister over dit onderwerp. Van Bemmel: “De gemeente kan niet afwijken van landelijke regels, maar kan wel in overleg met het OM en de politie besluiten dat er geen prioriteit gelegd wordt op handhaving. Om ongelukken te voorkomen lijkt dit verstandig.” Op fietspaden geldt standaard een maximumsnelheid van dertig kilometer per uur.

Deel uw ervaringen met speed-pedelecs!

Van Bemmel: “Helaas is het niet meer gelukt om voor het zomerreces een besluit te nemen over dit onderwerp omdat de agenda van de raad te vol was. Het staat nu voor de eerste vergadering na het reces op de agenda. Almeerders met ervaringen omtrent speed-pedelecs zijn van harte uitgenodigd om te komen inspreken. Ze kunnen mij eerder al ook mailen natuurlijk, via mevanbemmel@almere.nl.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s