D66 Almere lanceert Actieplan Ondernemen voor Almere

Het economische beleid in Almere moet op de schop. Van de 143 nieuwe bedrijven die in 2017 binnenkwamen in de Metropoolregio Amsterdam heeft er geen enkel bedrijf zich gevestigd in Almere. De Almeerse economie is sinds 2006 amper gegroeid, terwijl de regio wél groeide. Dat stelt D66 Almere in haar vandaag gelanceerde Actieplan Goed werk: Ondernemen voor Almere.

“Goed werk is een topprioriteit voor D66 Almere. Uit het onlangs gepresenteerde CBS-rapport blijkt dat de economische groei in Almere de laatste jaren echt is achtergebleven. Met dit actieplan willen wij het tij keren en meer bedrijven en dus banen naar Almere te halen”, zegt Martine van Bemmel, lijsttrekker van D66 Almere.

Bijna 3.000 arbeidsplaatsen zijn niet geland in Almere

“De krantenkoppen waren na het CBS-rapport enorm enthousiast over de groei van Almere. Inderdaad, in de afgelopen twintig jaar is de economie enorm gegroeid, maar dat is logisch aangezien de er in die jaren ook veel meer mensen in Almere zijn gaan wonen. De economie van Almere is in de laatste 12 jaar nauwelijks gegroeid en de arbeidsparticipatie ligt nu nog onder het niveau van 2003. Vorig jaar nam vooral het aantal banen in de innovatieve sectoren af”, vervolgt van Bemmel. “Ook op het gebied van verkoop van bedrijventerreinen en kantoren blijft Almere achter in vergelijking met de rest van Nederland. Vorig jaar kwamen er 143 nieuwe bedrijven met ruim 2.700 arbeidsplaatsen bij in de regio Amsterdam. Hiervan is geen enkel bedrijf geland in Almere.”

Goed werk door nieuwe maatregelen

Het is voor D66 duidelijk dat het economische beleid van de gemeente Almere achter de feiten aanloopt en niet voldoende oplevert. Twee jaar geleden al gaven de ondernemers in Almere het ondernemersklimaat een magere zes. “Dat moet veranderen en nu kan dat ook”, vindt Van Bemmel. “Wij zetten goed werk op nummer één en laten het niet bij woorden maar gaan over tot actie” Met onder meer bovenstaande maatregelen realiseert D66 Almere een économische schaalsprong voor de stad. “Het economisch tij zit mee dus we moeten nu overgaan tot actie en bedrijven naar de stad halen. Dat is goed voor de werkgelegenheid, biedt kansen voor de aansluiting op het onderwijs, meer en betere stageplekken bijvoorbeeld én daardoor kunnen we veel meer geld steken in het groen”, zegt de politiek leider van D66 Almere, Martine van Bemmel.

Belangrijke punten uit het Actieplan:

Voeg Economische Zaken, Citymarketing en EBDA samen

De acquisitie van nieuwe bedrijven naar Almere is niet succesvol gebleken. D66 geeft daarom de economiefunctie van de gemeente opnieuw vorm met een opdracht die ambitieus en resultaatgericht is. Delen van ACM (stadsmarketing), de huidige afdeling Economische Zaken en de EDBA (verbinder van initiatieven namens gemeente) gaan samen in een kwalitatief en kwantitatief goed toegeruste eenheid. Het bedrijfsleven vraagt hierbij ook om een actieve rol van de burgemeester als eerste vertegenwoordiger van de stad.

Economische groei met bijbehorende Economische Agenda

D66 wil dat een nieuwe afdeling Economische Groei samen met de ondernemersorganisaties en kennisinstellingen een Economische Agenda voor de Stad opstelt. Daarbij worden integrale afspraken gemaakt over samenwerking en versterking met het doel een sterke economie te maken.

Oprichting van The Almere Incubator

Startende ondernemers hebben behoefte aan een hub, een inspirerende plek waar starters er elkaar kunnen ontmoeten. Een plek waar jonge ondernemers ondersteund worden door coaches en waar activiteiten worden georganiseerd voor nieuwe en reeds gestarte bedrijven, zoals start-up-bootcamps en field labs. D66 maakt zich hard voor de oprichting van de eerste Almeerse incubator. Onderdeel van deze incubator is de instelling van een Startersfonds.

Realiseer een bruisend Ondernemersplein 2.0

D66 wil een nieuw en bruisend Ondernemersplein dat voorziet in alle diensten die nodig zijn en dat dé hotspot voor het Almeerse MKB wordt. Daarbij hoort ook de ‘groene golf’-buddy, iemand die de ondernemer vlot door de hele keten van vergunningverlening heen helpt.

Ontwikkel en stimuleer groeisectoren

De Floriade is dé aanjager om het economische profiel van Almere duidelijk op de kaart te zetten. D66 wil gerichte acquisitie en investeringsbevordering in sectoren als voeding & gezondheid, stedelijke voedselproductie & voedseldistributie, maar ook op het gebied van groene energie, Smart-City en toerisme.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s