Herinneringen aan het Barlaeus Gymnasium

Het Barlaeus Gymnasium staat onder andere bekend om het schitterende, monumentale pand aan de Weteringschans. Natuurlijk bestaat een school uit veel meer dan alleen een gebouw: de leerlingen en docenten kleuren een school in. Om hier een beeld van te krijgen spraken wij met oud-leerling Roel Schoonveld (62). Roel Schoonveld is sinds 1985 rector van Het Amsterdams Lyceum.

“Destijds hielden scholen nog geen open dagen. Wie naar welke school ging werd door de leraren en de ouders bepaald. Bij mij vond de juf dat ik naar het Barlaeus moest en zo gebeurde het. De eerste schooldag was de eerste keer dat ik de school zag.” Roel woonde in Geuzenveld en met een paar klasgenoten fietste hij iedere dag naar school. Het eerste wat bij hem omhoog komt is dat de rector een erg strenge man was. “Op de eerste schooldag werden we toegesproken door de rector. Na een paar minuten stuurde hij al een meisje weg met de woorden: ‘ga jij maar weg! Je hoeft hier niet meer terug te komen!’. Dat meisje heb ik ook nooit meer terug gezien. Misschien was het wel zijn nichtje dat hij hiervoor had ingehuurd. Maar zijn imago was gezet!” lacht Roel.

Roel zat in een vrij hechte klas. De klassenleraar, meneer Tjepkema, was heel actief en organiseerde al snel een klassenavond bij iemand thuis. Hierdoor zat de sfeer er direct goed in. Roel omschrijft zijn schooltijd dan ook als gezellig. “Ik was in het tweede jaar erg gecharmeerd van de docent Engels omdat hij Winny the Pooh zo aardig kon brengen. Later vond ik vooral de wiskunde docent geweldig. Hij gaf goed les en legde het allemaal duidelijk uit. Door hem ben ik bijna wiskunde gaan studeren. Dat was meneer Fischer. Het was een heel rustige man. Terwijl we werkten aan de opdrachten zette hij klassieke muziek op. Dat werkte op de een of andere manier altijd heel rustgevend. Het vak ging me makkelijk af; Ik deed mijn opdrachten moeiteloos tijdens de lessen waardoor ik zelden huiswerk had. Dan wordt het natuurlijk al snel een lievelingsvak.” Naast wiskunde vond Roel Latijn een ‘leuk puzzelvak’. Gymnastiek en tekenen vond hij minder leuk: “We hadden gymnastiek van een heel strenge leraar en met touwklimmen haalde ik altijd mijn voeten open. Nee, op gymnastiek was ik niet gek, al vond ik volleyballen wel leuk. En met tekenen moesten we regelmatig een tekening inleveren, maar die man had niet door dat ik steeds weer dezelfde tekening inleverde!”

In de vijfde klas al besloot Roel ook dat hij het onderwijs in wilde. Hij twijfelde tussen scheikunde en wiskunde, maar koos uiteindelijk toch voor scheikunde: “Scheikunde leek me afwisselender met de proefjes enzovoort. Bovendien is scheikunde meer een redeneervak dan wiskunde.” Ondanks de gezelligheid verwaterde het contact met oud-klasgenoten tijdens de studentenperiode.

Op 21-jarige leeftijd solliciteerde Roel naar een vacature bij Het Amsterdams Lyceum. Hij studeerde toen nog aan de Universiteit van Amsterdam. “Ik kende Het Amsterdams nog niet voordat ik solliciteerde. Het was in mei 1971 en het betrof een vacature voor het schooljaar daarna. Toen ik belde werd ik direct uitgenodigd voor een gesprek. Het hele sollicitatiegesprek duurde in totaal drie minuten. Dat vond ik heel gek en eigenlijk snap ik dat nog steeds niet. Ik hoorde achteraf dat er slechts een andere sollicitant was en die vonden ze kennelijk totaal ongeschikt. De rector vroeg aan mij: ‘heeft u enige onderwijs ervaring?’ en ik antwoordde ontkennend, evenals op zijn volgende vraag of ik dan in ieder geval weleens bijles had gegeven. Misschien heeft het geholpen dat mijn hoofdvak op de universiteit analytische chemie was. Dat was namelijk ook de specialiteit van de conrector die bij het gesprek aanwezig was. Ik werd dus aangenomen. Ik heb nooit meer overwogen om naar een andere school te gaan. Het Amsterdams beviel me direct heel goed en vooral de sfeer sprak me heel erg aan. Ik heb altijd fijne collega’s gehad. In mijn tweede jaar als docent ging ik al mee met de Romereis met de vijfde klassers. Ik raakte tijdens die reis heel goed bevriend met een aantal collega’s.”

Het bevalt Roel erg goed om rector te zijn van Het Amsterdams Lyceum. Hij werkt nu al 41 jaar bij deze school en is sinds 1985 rector: “Het is leuk om rector te zijn van Het Amsterdams Lyceum. Het gaat goed met de school, dan is het natuurlijk extra leuk om leiding te geven. De sfeer van Het Amsterdams heeft me altijd enorm aangesproken en nog steeds. Ik pas daardoor beter hier dan op het Barlaeus. Dat is verder ook een heel goede school, maar toch anders. Een tijd geleden ben ik toevallig benaderd door het Barlaeus of ik daar rector wilde worden. De oude rector was er mee gestopt en ze hadden een vacature. Ik heb dus ook echt de keuze gehad om over te stappen, maar ik heb dat niet gedaan. Ik heb het hier enorm naar mijn zin.”

Zesde Klas Barlaes 1968
Zesde Klas Barlaeus 1968

Het Barlaeus Gymnasium is voortgekomen uit ‘De Hoofdschool’, opgericht in het jaar 1342, en daardoor een van de oudste scholen van Nederland. In de 16e eeuw veranderde de naam van de school naar ‘De Latijnse School’ en pas in 1846 werd het ‘Het Gymnasium’. In 1885 verhuisde het gymnasium naar het mooie pand aan de Weteringschans. Dit pand werd destijds voor 146.980 gulden gebouwd. Door de grote toestroom van leerlingen besloot het stadsbestuur in 1927 dat er een tweede openbaar gymnasium nodig was. ‘Het Vossiusgymnasium’ werd daarom opgericht. Het gymnasium aan de Weteringschans werd vernoemd naar Caspar van Baerle en kreeg de naam ‘Het Barlaeus Gymnasium’. Caspar van Baerle (in het Latijn Barlaeus) was een van de bekendste geleerden van zijn tijd. Hij was hoogleraar filosofie aan de Leidse Universiteit en daarnaast predikant, schrijver en dichter. Toen Amsterdam in 1632 een eigen hogeschool kreeg werd Barlaeus hoogleraar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s